5 voor 12

Het is 5 voor 12…. Op veel scholen is het nog steeds slecht gesteld met het binnenklimaat, óók nieuwe scholen ondervinden problemen. Kinderen hebben recht op een gezonde en comfortabele leeromgeving. En het is de hoogste tijd om te laten zien dat dat binnen handbereik ligt. Dat kunnen wij u vertellen, maar nog veel beter: uw collega’s. In de afleveringen van deze campagne ‘5 voor 12’ vertellen verschillende betrokken partijen – architect, adviseur, installateur, gemeente, bestuur en directie - over hun ervaringen met energiezuinig en comfortabel klimatiseren en wat dat oplevert.

Aflevering 1: Onderzoek en ambitie binnenklimaat

Het binnenklimaat op scholen is een groot thema, met name het CO2 -gehalte is vaak te hoog. De gemeente Woerden deed onderzoek en sprak grote ambities uit. Met resultaat: de kinderen van Scholencluster Harmelen zijn actiever bij de les betrokken en in de school is het altijd plezierig vertoeven. Men koos voor een decentrale oplossing, elk lokaal naar wens ventileren, verwarmen en koelen.

4.26 min

Aflevering 2: Ventileren op basis van behoefte

Decentraal klimatiseren bespaart ruimte, maar vooral ook heel veel energie. Voor zowel de architect als de installateur is het Scholen°Concept zeer eenvoudig in te passen en te monteren. Kostenbesparend bij aanschaf, maar meer nog: in de exploitatiekosten.

5.02 min

Aflevering 3: Een duurzaam systeem

Scholencluster Harmelen ontving het hoogst verkrijgbare energielabel: A++++, het gebouw is bijna energieneutraal. Het resultaat is behaald door het toepassen van veel energiebesparende maatregelen in de school. Het klimaatsysteem kenmerkt zich hierin onder meer door ventilatie naar behoefte, integratie met zonwering en verlichting en 24/7 beheer. 

2.05 min

Aflevering 4: Het Scholen°Concept - Ontzorgt

Elk lokaal een eigen klimaat: op basis van behoefte, geveloriëntatie en het (wisselende) aantal kinderen.

En 10 jaar garantie op techniek en resultaat via de 24/7 meldkamer. Want investeren is 1, maar garant staan voor de werking en minimale exploitatiekosten is 2.

 

2.38 min

 

 

Aflevering 5: Een blije architect

De 5e en laatste aflevering laat de architect aan het woord. Ook voor de architect is de klimaatinstallatie van belang. Het Scholen°Concept wordt weggewerkt in het systeemplafond, waardoor er meer ruimte over blijft in het lokaal. Het uitblijven van grote toeters en lelijke installaties op het dak, biedt ruimte voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

1.35 min

 

Als eerste op de hoogte worden gebracht van een nieuwe aflevering?